Bu Blogda Ara

6 Kasım 2016 Pazar

Söze Değer Vermemek Sözü Yıkmak Değersiz Kılmaktır


sözün değeri olmalı ile ilgili görsel sonucu

    Söz ne içindir?  Ya dinlemek ders almak içindir, ya da güzel sözlerin güzelliğinde gönlü dupduru pınarında yıkamaktır. Boşa dinlenmek sözü söz olmaktan çıkarır yük haline getirir, söze değer vermemek, sözü yıkmak değersiz kılmaktır. Söz söylendiğinde gönül merkezindeki merhametin imanın kuşatması altında, gönlü okşayan ders vererek hizaya getirmek, yolundaki çakılları dikenleri temizlemeye işaret eden dilin tatlı rüzgârıyla gönülden gönüle eserek kaplamasıdır. Bu dünya biz kullar için bir imtihan ve ahireti kazanma dünyasıdır. Hepimiz gönül merkezinde çıkan dil ile şekillenen her sözümüze, dilimizden çıkmadan önce sahip çıkmak adına düşünerek tartarak söylemeliyiz. Sözlerimiz yıkmamalı, yakmamalı yalnız bırakmamalı…
    Sözler, gönüle alınan merhamet imanla yıkanarak çıkarsa söz olur gönül kapısını açan anahtar olur. Herkes söylediği söz ile değer kıymet bulur, bunun ekseninde yaşar ve değeri ne ise karşılığını muhakkak bulur. Gönülde bulunan her ne varsa, dil ile hayat bulur ve yaşar ve yaşatır veyahut yıkar öldürür ağlatır… Sadık olmak sadık kalmak gönlümüzde yetişen bir çınardır, pınardır, kul isterse çınarla pınarla süsler karşılığını alır, ister dikenle nefretle doldurur çöl eder kurutursa bununda karşılığını alır, işte bu seçimi Âlemlerin Rabbi yüce Allah imtihanı gereği kuluna bırakmıştır.
    Sözüne sadık diline gönlüne sadık olan, sadık olarak Rahmanı yanında bulacaktır, bunun tersini yapansa yanında nefsini şeytanı ve cehennemi bulacaktır. Gönlünde dilinde elinde ne varsa onun karşılığını alacağımız, bir hayatın ve imtihanın içerisindeyiz. Nasıl ki dünya hayatı için bin bir hesap yapıyorsak, ahiret hayatı içinde bin bir hesap yapmak zorundayız. Aşkı gönüle devamlı akan bir berrak ırmak gibi gönüle yerleştiren Yüce Allah, onun vermiş olduğu gibi merhameti imanı gönlüne bunların ekseninde nakış nakış örersen, dünyanı da ahiretini de nakış nakış ellerinle örmüş kurmuş olacaksın. İman merhamet sadakatle yola çıkarsan, karşında bunları bulursun ve karşılığını bu dünya ve ahiret hayatında karşılığını bulursun, gönülleri bu güzelliklerle okursun hayat güzellikleri bulursun mutlu mesut olursun.

Al gönlüne imanla merhameti
Ara sen bul gönül erlerini
Aç bulursan gönlünü al gönüllerini
Varsa ver gönül sevgilerini
Ne verirsen onu bulursun
Alnı açık hakka secdeye durursun

   Durmak, çok önemlidir ne için kimin karşısında ne için durduğumuz çok önemlidir, bu konuda yüce Allah c.c. hesap vereceğimizi hiç unutmamalıyız. Biz kullara değer veren hepsinin cennete girmesini isteyen, yüce Rabbimiz hatamız olduğunda telafi için zaman ve tövbe kapısını açık bırakmış mühlet vermiştir. Muhatap olmak bu âlemde hem de cenneti az bir çaba ile bize sunan Âlemlerin Rabbince muhatap alınmak en güzelidir. Bakın şöyle âleme hayatımıza yaşantımıza, kim bizi muhatap alarak dinliyor veya bir hatamız olduğunda suratımıza kapıyı kapatmadan gülümseyerek bekliyor? Hangi bir kula derdini üç dört defa açtığında, seni dinliyor ve ilgileniyor bulabilen var mı? Ben Âlemlerin Rabbinden başkasını bulamadım, günde yüz defa halimi arz etsem de günahımla tövbe dilesem de her an her daim beni dinleyen, affı ile kuşatan değer veren dertlerime deva sunan Rabbimi buluyorum. Ne mutlu biz Müslümanlara ki Müslüman olmakla, Rabbim bizi şereflendirdi kendisine kul habibi nurdan Muhammed (S.A.V.) ümmet yaptı İslam’la Nur Kur’an’la yolumuzu dünya ve ahiretimizi nurlandırdı. Bundan daha büyük onur ve şeref olur mu kul için? Elbette ki olmaz başka hiçbir yerde, bu kadar değeri kıymeti onuru şerefi merhameti bulamayız. Her an bu dünya hayatında buna liyakatli olmamız dileğimle selam ve dua ile.

Hiç yorum yok:

Yayınlarım

Bugünü Elinden Alına Adam Geleceği İçin Ne Yapabilir?

  Bugünü Elinden Alına Adam, Geleceği İçin Ne Yapabilir? Cevaplarınızı bekliyorum. Mehmet Aluç