Sağlıklı Beslenme İçin ...?
1-Dengeli beslenmede değişik yiyecek gruplarından yararlanılmalıdır.
2-Tüketilen gıdaların kalori miktarları önemlidir
3-Öğün sayısı ve aralıkları ayarlanmalıdır. Kahvaltı ihmal edilmemelidir.
4-Günlük protein gereksinimi karşılanmalıdır.
5-Yağlı yiyecekler sınırlı tüketilmelidir.
6-Tatlı ve şekerli yiyecekler sınırlı tüketilmelidir.
7-Taze meyve ve sebze tüketimine özen gösterilmelidir.
8-Tuz az tüketilmelidir.
9-Vücut susuz bırakılmamalıdır.
10-Yiyecekler hazırlanırken besin kayıpları en azda tutulmalı, sağlığı bozacak uygulamalardan sakınılmalıdır.
2-Tüketilen gıdaların kalori miktarları önemlidir
3-Öğün sayısı ve aralıkları ayarlanmalıdır. Kahvaltı ihmal edilmemelidir.
4-Günlük protein gereksinimi karşılanmalıdır.
5-Yağlı yiyecekler sınırlı tüketilmelidir.
6-Tatlı ve şekerli yiyecekler sınırlı tüketilmelidir.
7-Taze meyve ve sebze tüketimine özen gösterilmelidir.
8-Tuz az tüketilmelidir.
9-Vücut susuz bırakılmamalıdır.
10-Yiyecekler hazırlanırken besin kayıpları en azda tutulmalı, sağlığı bozacak uygulamalardan sakınılmalıdır.
Yaşam için gerekli olan temel besin öğelerinin kaynağı gıdalarımızdır.
Besin öğelerini, vücuda yeterli ve dengeli olarak sağlayacak gıdalar, uygun ve doğru miktarlarda alınırsa uzun yıllar sağlıklı yaşam mümkündür.
Ancak, yetersiz ve dengesiz beslenme durumu uzun sürerse sağlımızın bozulması kaçınılmazdır.
Her birey kendini en iyi bilen ve vücudunu tanıyandır. Yukarıda belirtilen besin öğeleri çerçevesinde, temel besin grupları dikkate alınarak sağlıklı beslenmenin temel kuralları doğrultusunda yaşamımızı yönlendirmemiz sağlıklı yaşam için önceliğimiz olmalıdır.
Kaynak : Doç. Dr. Birol Saygı
Kaynak : Doç. Dr. Birol Saygı
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder