Bu Blogda Ara

26 Eylül 2016 Pazartesi

Selam ve Selamın anlamı ve Selamun Aleyküm

     
 

Önce Yüce Allah’ın selamı ile selamun aleyküm diyeyim ve Âlemlere Rahmet Nurdan Nebi’nin gülüşü kokan salat ve selam ile konumuza yazmaya başlayayım. Solan bir bahçe düşünün, siz hiç uğraşmamışsınız sulaması gerektiğinde sulamamış, yaban otlarını temizlemeden kendi haline bırakmışsınız hayal edebiliyor musunuz? Bir yol düşünün bir yöne çıkarken, bakımsızlıktan dökülmüş hangi yöne gideceği karışmış bin parçaya bölünmüş, o yolda yürümek için cambazlık ve büyük bir maharet gerek, yoksa yürürken yüz defa düşmek kaçınılmaz ve diz kapaklarında kollardaki yaraların sızısından kurtulmak mümkün değil!

Selam ne demektir ne Anlam taşımaktadır?


Size bir selâm verildiği zaman, ondan daha güzeliyle veya aynı selâmla karşılık verin. Şüphesiz Allah, her şeyin hesabını gereği gibi yapandır.” (Nisâ Süresi 86)

“Ey iman edenler! Kendi evlerinizden başka evlere, geldiğinizi hissettirip (izin alıp) ev sahiplerine selâm vermeden girmeyin. Bu davranış sizin için daha hayırlıdır. Düşünüp anlayasınız diye size böyle öğüt veriliyor.” (Nur Süresi 27)


“Rahman’ın kulları, yeryüzünde vakar ve tevazu ile yürüyen kimselerdir. Cahiller onlara laf attıkları zaman, “selâm!” der (geçer)ler.” (Furkan Sûresi 63)


Ebû Hüreyre radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre, Resulullahdan sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

“Siz, iman etmedikçe cennete giremezsiniz; birbirinizi sevmedikçe de iman etmiş olamazsınız. Yaptığınız zaman birbirinizi seveceğiniz bir şey söyleyeyim mi? Aranızda selâmı yayınız. ” (Müslim, İman 93)


Selam emniyet huzur, selamet, sağlık, barış, rahatlık, kurtuluş gibi anlamları taşır verene ve alana huzur verir. Selam vermek, bu dünya âleminde bir kimseye yapılacak en güzel duadır. Selam, (Ben Müslümanım, benden sana zarar gelmez, selamettesin) manasına, selamet üzere ol, Müslüman olarak öl manalarına da gelir. Ne güzel bir duadır, dilek ve temennidir. Kuruyan gönül bahçene bakım yap kurutma, açan çiçekleri sula değer ver anlamında bir uyarıdır kula, alana ve verene. Gönül yolu bakımsızlıktan merhametsizlikten güzel bir dilek dilemekten kararmış, yönünü şaşırmış ne yapacağından emin olmadan yolları bozulmuş gönül yollarını düzelt tamir et, o gönüle Âlemlerin Rabbi yüce Allah günde defalarca uğrayarak, içinde ne var yok diye bakıyor, misafir oluyor, aman dikkat et düzgün olsun o yol, senin yolun yani gönül yolun düzgün tertemiz olursa karşındaki insanda sana bakar o da gönül yolunu temizler düzgün olmasına gayret eder.
 Gayrimüslimlerin hidayete kavuşmaları niyetiyle, ihtiyaç olduğu zaman onlara selam vermek, hidayete kavuşmaları için dua etmek caizdir. (R.Nasıhin, Redd-ül Muhtar)

Selam vermek sünnet, almak ise farzdır.

Selam verirken, selamın sünnet olduğunu düşünmeli ve o kimseye dua etmeye niyet etmelidir! Sünnet olduğu düşünülmeden, alışkanlık halinde, şuursuzca selam verilince, sevap olmaz. Bir yere girerken de, çıkarken de selam verilir. Dinimizde selamın önemi büyüktür. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Bir yere, bir meclise giren oradakilere selam versin. Oradan kalkıp giderken yine selam versin.) [Tirmizi]

Verilen selamı daha güzeli ile almak da farz değil ise de, çok sevaptır. Peygamber efendimiz, (Selamün aleyküm) diyen için, (On sevap kazandı) buyurdu. Başka biri, (Selamün aleyküm ve rahmetullahi) dedi. (Yirmi sevap kazandı) buyurdu. Bir başkası da, (Selamün aleyküm ve rahmetullahi ve berekatühü) dedi. Bu kimse için de, (Otuz sevap kazandı) buyurdu. Bu sırada orada oturanlardan biri selam vermeden çıkıp gitti. Resulullah efendimiz, (Arkadaşınız [selamın faziletini] ne tez unuttu) buyurdu. Daha sonra, (Bir topluluğa gelince de, ayrılırken de selam verin! Birinci selam, ikincisinden daha mühim değildir) buyurdu. (Taberani)

Allah’ın hikmeti olsa gerek ahirette bu dünyaya ait olan tek bir selam vardır ahirete taşınan.

Takva sahipleri o kimselerdir ki, melekler, canlarını hoş ve rahat halde alırlar. "Selam size, yapmış olduğunuz güzel işlerin mükâfatı olarak girin Cennet’e..." derler. (NAHL/32)

Rablerinden korkanlar da bölük bölük cennete sevk edilmektedir. Nihayet oraya vardıkları zaman kapıları açılır ve bekçileri onlara: "Selâm sizlere, ne hoşsunuz! Ebedî olarak içinde kalmak üzere haydi girin oraya!" derler. (ZÜMMER/73)

Onlara: "Selametle güven içinde oraya girin" denir. (HİCR/46)

İşte onlar, sabretmelerine karşılık cennetin en yüksek makamları ile mükâfatlandırılacaklar, orada hürmet ve selamla karşılanacaklardır. (FURKAN/75)

Adn cennetlerine girecekler, atalarından, eşlerinden ve zürriyetlerinden Salih olanlarla birlikte olacaklar. Melekler de her kapıdan yanlarına girip şöyle diyecekler:

"Sabrettiğiniz için size selam olsun. Ahiret yurdu ne güzeldir!" (RA'D/23-24)

İman edip Salih ameller işleyenler ise, Rablerinin izniyle içinde sürekli kalacakları ve altından ırmaklar akan cennetlere konulurlar. Oradaki dirlik temennileri "selâm!"dır. (İBRAHİM/23)

Yak gönlünde kendine ait olmayan ölü bakışları sözleri davranışları yak, küllerini savur yok olsun. Gönlünde “Selam’a” ait bir yer olsun, gülüşleri huzuru gönlünü seni ömrünü sarsın, ömür heybene bol bol selam doldur ki, ahirette seni aynı selamla gülüşle karşılasın, ne kadar kolay bir dünya kazancı, fazla kazma kürek sallamadan kazanılan dünya ve ahiret kazancı, bu yüce Allah’ın bizi sevdiği kullara ihsanıdır Lütfü keremidir… Kulak verirseniz Mevlana’nın Yunus Emre’nin Hacı Bektaş’ı Velinin… Diğerlerinin selamları hala aramızda gönlümüzde silinmeden duruyor, o gülüşleriyle onları hatırlıyoruz ve selamlarını Ve aleyküm selam diye alıyoruz Rahmetle anıyoruz… Allahu Ekber… Selam ve dua ile kalın kardeşlerim.

Mehmet Aluç-Kul Mehmet


-

Hiç yorum yok:

Yayınlarım

Bugünü Elinden Alına Adam Geleceği İçin Ne Yapabilir?

  Bugünü Elinden Alına Adam, Geleceği İçin Ne Yapabilir? Cevaplarınızı bekliyorum. Mehmet Aluç